Skąd bierze się kawa na sklepowych półkach

Skąd bierze się kawa na sklepowych półkach

Kawa to napój, który towarzyszy wielu ludziom każdego ranka. To pierwsza rzecz jaką robią po przebudzeniu. Niektórzy cenią ją za aromat, inni za smak, a jeszcze inni za właściwości pobudzające jakie posiada. Są tacy, którzy wybierają jej odpowiednik, czyli kawę rozpuszczalną, natomiast fakt jest taki, że nie ma nic lepszego niż kawa ziarnista, świeżo zmielona i zaparzona. Czy z cukrem czy z mlekiem, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Proces jej powstania jest niezwykle ciekawy.

Gdzie rośnie kawa?

Kawa rośnie na drzewach. Uprawia się ją na specjalnych plantacjach, a owoce zbiera się maszynowo (lub w mniejszych plantacjach ręcznie, co jest zdecydowanie lepsze, ale też i droższe). Co dalej? Zbiór i suszenie. Są dwie metody:

– sucha, czyli rozsypanie owoców, aby wyschły na słońcu. Wtedy można dostać się do ziarenek kawy. Trwa to około od 2 do 4 tygodni i trzeba regularnie obracać owoce, aby nie spleśniały,

– mokra, czyli zanurzenie owoców w wodzie. Te, które są dobrej jakości i nie są zepsute opadną na dno. Specjalna maszyna odsuwa miąższ od pestki, które później trzeba wysuszyć, zapakować i wysłać dalej.

Jaka jest najlepsza kawa i jak ją parzyć?

Można wyróżnić dwa rodzaje kawy: Arabicę i Robustę. Ta pierwsza uznawana jest za jedną z lepszych. Ma delikatny i słodki smak, ale mało kto wie, że to Robusta bardziej pobudza, bo zawiera więcej kofeiny. Oprócz tego, ta druga jest bardziej ostra w smaku i ma orzechowy posmak. To odróżnia je od siebie. Istnieje wiele kaw, które są palone z całkowitą starannością, np. vaspiatta intensywna w smaku, czyli kawa z najlepszych upraw z całego świata. Wszystko też zależy od sposobu przygotowania samego naparu. Pierwszą i najważniejszą zasadą jest niezalewanie kawy wrzątkiem. Odpowiednia temperatura to około 90 stopni Celsjusza. Jeśli ma w sobie dużo goryczy, można zmienić wielkość mielenia kawy na większe kawałeczki. Tym sposobem można wyregulować jej delikatność. Przy zakupie lepiej sprawdzić na opakowaniu datę palenia, która także ma ogromny wpływ na jej smak. Do parzenia kawy możemy zakupić młynek i kawiarkę lub ekspres kolbowy czy ciśnieniowy bądź też zwykły zaparzacz. To najpopularniejsze metody parzenia.